Bărbatul a murit în timp ce încerca să salveze viaţa unui militar de 24 de ani, pe care îl învăţa cum se face o căţărare. Tânărul a scăpat fără probleme grave de sănătate Încă de dimineaţă, colegii de la unitatea militară 01951 din Buzău au venit răvăşiţi la priveghiul celui care le-a fost şi prieten. Cuprinşi de durere, ei îl descriu cu greu pe Cătălin, însă numai cu vorbe bune. Unul dintre ei îşi aminteşte cât de bine dispus era bărbatul în ziua în care a avut loc accidentul.
„ M-am întâlnit de dimineaţă cu el, a mers cu mine cu maşina, era atât de vesel... dar după o oră am auzit că a murit. Nu mi-a venit să cred, am crezut că nu e adevărat” , povesteşte unul dintre camarazii săi. Ceilalţi îşi aduc aminte de pasiunile pe care plutonierul le avea.
„ Îi plăcea foarte mult să facă scufundări şi era şi antrenor de arte marţiale. Până acum avea sute de salturi cu paraşuta şi nu îmi explic cum de s-a întâmplat o asemenea tragedie acum, pe timp de pace” , spune un alt coleg de-al lui Cătălin.
Paraşutistul a lăsat în urmă o soţie şi un băieţel de trei ani. Era nemţean de origine şi venise în Buzău, la unitatea de paraşutişti, în 1990. „Soţia lui lucrează şi ea iar el venise acum trei luni din Afganistan. Erau bucuroşi că sunt din nou împreună, dar acum a rămas iar singură” , spune un vecin de-al familiei Scarlat.
Armata vine în sprijinul familiei militarului
Alături de familia îndoliată se află şi conducerea unităţii. „Vom ajuta cu cele necesare înmormântării şi vom face toate demersurile la Ministerul Apărării Naţionale pentru a putea fi avansat la gradul de sublocotenet post-mortem” , ne-a declarat locotenet colonel Dragoş Axinia, ofiţer de presă la UM 01951 Buzău.
Cătălin Stanciu Scarlat ţinea vineri o şedinţă de instruire în curtea Centrului de Instrucţie pentru Operaţiuni S