Bacteroides fragilis - o bine-cunoscută bacterie din intestin care produce tulburări digestive - ar putea stimula şi dezvoltarea cancerului colorectal. O bacterie prezentă în mod obişnuit în flora intestinală umană ar putea stimula dezvoltarea celor mai frecvente tipuri de cancer colorectal. Studiul american realizat de Cynthia Sears (de la John Hopkins University, din Baltimore) a demonstrat că o bacterie a florei intestinale ar putea stimula dezvoltarea acestor tumori în mod frecvent. Rezultatele au fost publicate pe site-ul revistei „Nature Medicine”.
Bacteriile pe care le avem „la purtător” şi care constituie flora intestinală sunt ţinta principală a studiilor efectuate de cercetători. Entităţi vii care trăiesc şi în tractul digestiv uman, bacteriile au, cu siguranţă, multe efecte pozitive asupra sănătăţii, dar par a fi, totodată, implicate şi într-un număr tot mai mare de boli: boli inflamatorii intestinale, obezitate, iar acum şi în apariţia cancerului colorectal.
În România, cazurile de cancer colorectal sunt responsabile pentru o treime din decesele provocate în rândul femeilor, în vreme ce pentru bărbaţi, cancerul colorectal reprezintă aproximativ 11% din decese, explică dr. Alin Apostol, medic specialist în chirurgie generală la Spitalul Elias din Bucureşti.
Echipa coordonată de Cynthia Sears a studiat o bacterie specială din intestin, denumită Bacteroides fragilis care secretă o toxină numită ETID. Responsabilă de apariţia diareei acute la adulţi şi copii, acest organism colonizează asimptomatic intestinul într-o proporţie semnificativă a populaţiei, de până la 35%, după cum susţin cercetătorii americani.
Începutul unei noi ere
Autorii studiului au arătat că inflamaţia indusă prin această tulpină de Bacteroides se bazează pe o populaţie specifică de celule albe din sânge, limfocitele