Dâmboviţenii din mai multe comune vor aprinde în această seară, Focul lui Sumedru. Bărbuleţu, Pietrari, Manga, Gheboieni, Ungureni sau Fieni sunt câteva zone în care tinerii şi bătrânii se strâng pentru a sărbătorii încheierea anului agricol.
“Este un ceremonial de toamnă care simbolizează înnoirea timpului calendaristic şi alungarea spiritelor rele. Este un eveniment prin care se marchează încheierea anului agricol. Există şi o competiţie între străzi, care are focul cel mai frumos”, spune Marian Alexe, primar în comuna Bărbuleţu.
Timp de două săptămâni, cete de copii merg pe câmp şi strâng mărăcini pentru a face cel mai frumos foc. “ Este ceva mitic. De la vârsta de 7-8 ani, ţin minte că mergeam cu cei mari să aducem mărăcini. Cine nu aducea primea ca drept răsplată o strigare: « Covrigei căpătaţi fără mărăcini căraţi»", spune Alina, o tânără din Bărbuleţu.
În fiecare an, în noaptea de 25-26 octombrie toată suflarea satului Bărbuleţu se adună la ceremonial. După aprinderea focului bătrânii prevestesc iarna. “Ştim cum va fi iarna după ce se aprinde focul. În funcţie de direcţia flăcării, stabilim cum va fi iarna care vine, dar şi cum va fi recolta de anul viitor”, spune o bătrână, de 78 de ani, din Bărbuleţu.
Se împart covrigi şi se bea ţuică
Femeile din sat aduc mere, covrigi sau dulciuri pentru cei mici iar bărbaţii aduc ţuică pentru a petrece lângă foc. ”Noi dăm covrigi copiiilor iar bărbaţii se strâng la un pahar de ţuică. Vin chiar şi oameni de la oraş să se bucure împreună cu noi de această tradiţie, transmisă din generaţie în generaţie”, spune Maria, localnică în Bărbuleţu.
Zeci de glasuri de copii strigă în acelaşi timp: ”Hai la Focul lui Sumedru”.