Pe vremuri, Ziua Armatei Române reprezenta un moment de cinstire solemnă a oştirii, dar în anii din urmă s-a transformat într-un simplu ceremonial militar, lipsit aproape cu desăvârşire de patriotism. Preţ de un ceas, fostul coleg al Regelui Mihai, generalul de brigadă Neculai Staicu Buciumeni (90 de ani) ne-a oferit o scurtă lecţie de istorie, vorbindu-ne despre ceea ce semnifica Ziua Armatei în trecut.
„Exista un cult al eroilor foarte dezvoltat. Noi, copiii, eram îndemnaţi să participăm la astfel de evenimente. Sărbătoream cu mare fast. Acum este un dezinteres total, deoarece nu se vorbeşte niciodată despre patriotism” , ne-a mărturisit generalul în rezervă.
În viziunea veteranului, în momentul de faţă armata nu mai aparţine întregului popor, ci este doar o armată de „salariaţi”. Pe de altă parte, spune generalul, autorităţile locale sunt formate din politicieni care sunt prea puţin interesaţi de revenirea la tradiţiile acestei ţări.
„Armata este scutul patriei, ea apără graniţele şi intervine atunci când sunt catastrofe naturale. Sunt împotriva armatei plătite, deoarece este redusă, la ora actuală numărând doar 75.000 de militari, faţă de 300.000 câţi avea în trecut.
În armată, nu înveţi doar să mânuieşti arma. Unii învaţă şi o meserie şi chiar să scrie şi să citească. Ostaşul trebuie să fie disciplinat, punctual şi să aibă o atitudine demnă în societate” , a conchis generalul.
Pe 25 octombrie 1944, ultima brazdă de pământ românesc, în vestul ţării, a fost eliberată de sub ocupaţia trupelor germane. De aceea, în fiecare an, pe 25 octombrie, se sărbătoreşte Ziua Armatei.