Banca centrală va menţine, cel mai probabil, dobânda de politică monetară la 8% în acest an, pentru a proteja moneda naţională în contextul politic actual, a declarat economistul-şef al UniCredit, Rozalia Pal, citată de Bloomberg.
Rata dobânzii de politică monetară a României este, în acest moment, cea mai ridicată din Uniunea Europeană. Potrivit Rozaliei Pal, aceasta se plasează la un minim al ultimelor 19 luni. Economistul a precizat că deficitul bugetar ar putea depăşi ţinta de 7,3% din PIB stabilită pentru acest an, ameninţând plata ultimei tranşe a FMI din luna decembrie.
"Cabinetul Emil Boc a căzut în această lună, înaintea alegerilor prezidenţiale din noimebrie", scrie Bloomberg. "România trebuie să reducă drastic cheltuielile pentru a îndeplini criteriile acordului de împrumut. Autorităţile de la Bucureşti prognozează un declin economic de 8,5% în 2009, după o creştere a PIB de 7,1% anul trecut", mai relatează Bloomberg.
"Leul este supus unei presiuni ridicate în această perioadă, parţial ca urmare a creşterii riscului politic", a adăugat Rozalia Pal. Vineri, cursul de referinţă a coborât uşor, cu 0,07%, până la 4,2894 lei pentru un euro, pe o piaţă liniştită, fără multe tranzacţii.
Potrivit lui Pal, cel mai probabil, banca centrală va menţine cursul în jurul valorii de 4,3 lei pentru un euro în acest an, în condiţiile în care deprecierea monedei naţionale ar creşte inflaţia şi ar ameninţa stabilitatea financiară a unei ţări ce se bazează pe împrumuturile în monedă străină.
Economistul Unicredit a precizat că moneda naţională s-ar putea stabiliza în jurul valorii de 4,2 lei pentru un euro până la sfârşitul lui 2010. Rata anuală a inflaţiei, ce a scăzut începând cu luna februarie, a coborât la 4,9% în septembrie, de la 5% în luna august, ratând estimarea făcută de economiştii Bloomberg, de 4,8%.
Preţurile, pe de altă parte, a