Instituţiile de credit din România vor resimţi efectele negative ale crizei de abia anul viitor, când dificultăţile cu care se confruntă companiile creditate se vor vedea în bilanţurile acestora. Însă, printre avantajele crizei se numără faptul că piaţa este trecută printr-o sită deasă.
“Economia cred că este acum la momentul adevărului. Nimeni nu şi-ar fi dorit criza. Trebuie însă să ne uităm şi la partea bună, şi anume că se intrase într-un model de dezvoltare economică clar nesustenabil, care rămânea numai la nivelul dezbaterilor de idei.
Criza ne-a dat posibilitatea de a deveni mai realişti şi să vedem că au fost multe erori, inclusiv în modelele de business care s-au dezvoltat: poate s-au făcut uşor bani, poate s-au făcut bani conjuctural”, a declarat directorul general al ING Bank România, Mişu Negriţoiu, citat de Mediafax.
Oficialul ING apreciază că băncile vor resimţi impactul negativ suportat de către societăţilor comerciale în 2010. Mulţi dintre clienţii băncilor se luptă pentru supravieţuire, iar debitele restante acumulate de instituţiile de credit sunt în creştere.
“Contribuţia sistemului bancar la susţinerea economiei este destul de solidă în continuare. Băncile s-au adaptat deastul de bine la criza economică. Cred că impactul negativ suportat de către societăţilor comerciale se va transfera în curând asupra băncilor şi că 2010 ne va arăta o oglindă mai clară a ceea ce s-a întâmplat în economie, cum s-a reflectat criza”, a adăugat Mişu Negriţoiu.
Potrivit acestuia, companiile trebuie să se orienteze către eficientizarea afacerilor, care să le permită dezvoltarea unor strategii pe termen mediu şi lung. În plus, politica monetară a BNR ar fi trebuit să fie mai flexibilă, pentru a încuraja băncile să ofere mai multe credite.