În primele şase luni ale anului, în România au fost înfiinţate peste 220 de case de amanet şi 25 de case de ajutor reciproc. Împrumuturile alternative, deşi foarte scumpe, înregistrează creşteri fără precedent. Amanetul, împrumuturile scumpe luate de la diverse instituţii financiare nebancare, dar şi creditele de tip CAR sunt variantele la care românii apelează pentru a compensa lipsa de activitate a băncilor. De la începutul acestui an, în Ro
În primele şase luni ale anului, în România au fost înfiinţate peste 220 de case de amanet şi 25 de case de ajutor reciproc. Împrumuturile alternative, deşi foarte scumpe, înregistrează creşteri fără precedent.
Amanetul, împrumuturile scumpe luate de la diverse instituţii financiare nebancare, dar şi creditele de tip CAR sunt variantele la care românii apelează pentru a compensa lipsa de activitate a băncilor. De la începutul acestui an, în România au fost înfiinţate mai multe case de amanet şi case de ajutor reciproc decât în alte perioade, potrivit ultimelor date ale Băncii Naţionale a României.
Prost nu stau nici companiile care activează la graniţa dintre credit şi cămătărie, în frunte cu singura firmă specializată în împrumuturi la domiciliu, Provident România. Potrivit propriilor sale raportări financiare, după primele şase luni ale anului, compania dăduse credite de 30 de milioane de euro, adică de peste două ori mai mult decât în perioada similară a lui 2008. Împrumutul este obţinut foarte uşor, în doar 48 de ore, fără prea multe documente necesare şi fără investigarea bazei de date a Biroului de credit. Pentru că banii sunt aduşi la uşa clientului, unde este încasată ulterior şi rata săptămânală, costurile sunt cu mult mai mari decât în cazul unui credit clasic. Practic, dacă ar fi să comparăm cu DAE de la bănci, ar rezulta un nivel al dobânzii efective de peste 80% pe an.
Împrumu