Guvernul nu poate scoata tara din criza, pentru ca ea nu isi are sediul in Romania. Declaratia ii apartine presedintelui Traian Basescu, care a explicat, in cadrul unei vizite la Zalau, care este programul Executivului pentru combaterea crizei: consolidarea rezervelor Bancii Nationale, pentru ca ea sa poata mentine cursul de schimb la o valoare "rezonabila", si acoperirea deficitului.
"Cursul de schimb se va mentine la 4,2 lei pe euro, 4,3 - si nu trebuie scapat, pentru ca s-ar declansa un proces inflationist extrem de periculos", a avertizat Basescu. Inaintea acordului cu Fondul Monetar International, erau foarte multe aprecieri ale analistilor potrivit carora, pana la finalul anului, euro va atinge 5 lei.
"Daca am da drumul la curs la aproape de 5 lei la un euro, exporturile ar putea creste, dar am lovi crunt populatia, in afectarea puterii de cumparare si deci salariile ar deveni mult mai mici. De aceea nivelul actual este unul optim, care pe de o parte nu ajuta, dar macar nu saraceste populatia si permite industriei care are capacitate de export sa mai continue sa exporte", a continuat Basescu.
Dupa imprumutul de la FMI si Banca Mondiala, Romania are resurse sa mentina cursul mai jos de 4,3 lei la un euro, dar o astfel de decizie ar afecta exporturile, potrivit liderului de la Cotroceni.
Cel de-al doilea pilon al programului guvernamental de combatere a efectelor crizei este acoperirea deficitului. "Anul acesta se prefigureaza un deficit de 7,5% din PIB. Ceea ce inseamna miliarde de euro, bani pe care ar trebui sa ii avem in buget si nu sunt in buget. Fara banii din imprumut, nu am putea face investitii si nu am putea plati salarii si pensii", a avertizat Basescu. Guvernul nu poate scoata tara din criza, pentru ca ea nu isi are sediul in Romania. Declaratia ii apartine presedintelui Traian Basescu, care a explicat, i