Declaratia facuta de Germania in acest week-end privind reduceri semnificative de impozite, dupa ce Italia si Suedia anuntasera proiecte similare, confirma tendinta din Europa: cea mai mare parte a statelor nu acorda, deocamdata, foarte mare importanta cresterii semnificative a deficitelor si pune accentul pe relansarea economica, relateaza AFP.
Cancelarul german Angela Merkel si noii sau aliati liberali prevad in total reduceri fiscale de 24 de miliarde de euro in favoarea gospodariilor si a societatilor comerciale, pentru urmatorii patru ani de legislatura.
"Trebuie sa acceptam o indatorare exceptional de ridicata" care nu se va reduce decat in momentul in care criza va fi definitiv depasita, a avertizat ministrul desemnat al Finantelor, crestin-democratul Wolfgang Schauble.
Italia: pariul pe scaderea impozitelor
Italia pariaza si ea pe reducerea incarcaturii fiscale pentru a sustine activitatea economica, dupa cea mai grava recesiune care a afectat batranul continent de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace.
Seful guvernului, Silvio Berlusconi, a anuntat joi, cu cinci luni inainte de alegerile regionale, ca executivul studieaza o reducere sau chiar o desfiintare temporara a taxei profesionale, raspunzand astfel solicitarilor patronatelor si a unei parti a majoritatii care il sustine.
O initiativa care, potrivit presei, nu a fost foarte apreciata de ministrul Economiei, Giulio Tremonti, partizan al rigorii bugetare si care ar fi amenintat chiar ca demisioneaza.
Franta, Suedia si contraexemplul Spaniei
In acest fel, Italia urmeaza exemplul dat in Franta de Nicolas Sarkozy, care a desfiintat si el taxa profesionala. O decizie care va face ca in conturile intreprinderilor sa ramana in plus 11,7 miliarde de euro in 2010.
Guvernul suedez de centru-drepata, care prezideaza