Elevii din 13 şcoli au serbat ieri Ziua Internaţională pentru Climat. Judeţul Suceava este primul din ţară la numărul instituţiilor de învăţământ care au ridicat steagul verde.
CITEŞTE ŞI:
Curs de origami, în aer liber / FOTOGALERIE
Sute de elevi suceveni au ţinut ieri să marcheze Ziua Internaţională pentru Climat printr-o acţiune specială care să atragă atenţia asupra pericolelor încălzirii globale. Începând cu ora 10.00, cadrele didactice i-au încolonat pe elevi în parcarea complexului comercial Shopping City, în aşa fel încât să formeze numărul 350.
Despre semnificaţia acestui număr elevii au aflat din materialele informative primite. 350 părţi pe milion (ppm) dioxid de carbon în atmosferă înseamnă limita maximă acceptată de oamenii de ştiinţă, considerară sigură pentru planetă şi admisă prin Protocolul de la Kyoto. În prezent, concentraţia de dioxid de carbon din
atmosferă este de 390 ppm.
Şcoli cu steag verde
Acţiunea a fost organizată de Eco-Şcoala „Ion Creangă“ din Suceava, prima din România care a obţinut acest statut, la 1 martie 2002. „La această activitate educativă au participat elevi de la zece şcoli generale din municipiul Suceava, cărora li s-au alăturat colegi din localităţile Rădăuţi, Siminicea şi Fântâna Mare“, a declarat Violeta Faliboga, institutor la Eco-Şcoala „Ion Creangă“. Elevii suceveni s-au alăturat astfel milioanelor de oameni din 160 de ţări, care au participat la proiectul „350.org“, coordonat de Organizaţia Messzelato din SUA. Cele mai multe şcoli ecologice din ţară sunt în Suceava.
„Suntem mândri că judeţul Suceava este primul din ţară care a avut o eco-şcoală, iar acum suntem judeţul cu cele mai multe şcoli cu steag verde, şi anume 30“, a declarat inginerul Iluţă Cocriş, directorul adjunct al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava. O şcoală poate obţine steagul verde abia după ce d