De Ziua Armatei Române, „Adevărul“ face bilanţul uman al războiului de şase ani pe care soldaţii noştri l-au purtat în Irak până astă-vară: doi morţi şi cinci invalizi. Azi, morţii: Bogdan Hâncu şi Ioan Grosaru. Bogdan Hâncu (28 de ani) visa să păşească pe urmele părinţilor, ambii militari de carieră, dar şi să ofere un trai decent familiei pe care tocmai o întemeiase. Citiţi şi:
Armatei Române i se oferă o nouă maşină blindatăFemei pe frontul din IrakÎncotro merge Armata română după Irak?
Când a plecat în Irak, caporalul Bogdan Hâncu avea mari planuri de viitor. Pentru el, misiunea era doar începutul unei noi vieţi şi nicidecum sfârşitul.
„Când a decis să plece, mi-a spus: «Mamă, nu vreau să fiu toată viaţa caporal». L-am sfătuit să mai aştepte, pentru că urma să se căsătorească. În plus, era tânăr şi avea timp să meargă în alte misiuni. Dar Bogdan şi-a dorit foarte mult să plece atunci“, povesteşte locotenet-colonel în rezervă Carmen Hâncu, mama lui Bogdan. Discuţia dintre mamă şi fiu avea loc în octombrie 2005.
„Nimerise în cea mai periculoasă zonă“
Tânărul a dat toate testele, pe care le-a luat cu brio, s-a căsătorit cu Ionela şi chiar şi-a cumpărat un apartament, cu multe sacrificii. În ianuarie 2006 a plecat în Irak, unde a fost încadrat în detaşamentul de Poliţie Militară dislocat la Camp Mittica, în apropiere de zona An Nassyria.
„A plecat pentru a-şi face o carieră, dar şi pentru bani. O misiune de şase luni era plătită cu 10-12.000 de dolari. Nu cred că merită câţiva euro să-ţi rişti viaţa, mai ales că nimerise într-una dintre cele mai periculoase zone“, spune şi colonelul Marcel Hâncu, tatăl tânărului.
Bogdan Hâncu participa la misiuni de instruire a ofiţerilor din Poliţia irakiană. Mama caporalului îşi aminteşte că, la început, fiul ei era plin de optimism şi b