Luară parte şi la premierea câtorva producători şi comercianţi, în fum de mici, la scenă deschisă N-aveai unde arunca un ac dimineaţă în Piaţa Centrală. Se dusese vestea că e Ziua Recoltei şi toată lumea dăduse buzna fie să vadă ce i s-a pregătit anul acesta, fie să dea de nişte preţuri mai mici, aşa cum găsiseră în anii trecuţi. Şeful pieţelor, Gheorghe Călinoiu, salută pe toată lumea din mijlocul scenei, dădu diplome, mape cu câte un pix şi o agendă, şi flori celor mai apreciaţi producători şi comercianţi deopotrivă, încă unul de fidelitate.
Vânzări cu spor
După ceremonie, nu gustată de toată lumea, veni şi vremea petrecerii, cum îi şade bine olteanului în orice zi sărbătoare. În mulţime se auzi un mormăit la un moment dat. Era vocea lui Ion Marinescu, craiovean supărat pe unii negustori. „Tot la ai lor le dă premiu, iar oamenii sunt înşelaţi la cântar şi nimeni nu face nimic să ne scape de treaba asta“, zise bărbatul, părăsind zona.
Producătorii veniţi de prin toate colţurile judeţului pregătiseră chiar nişte preţuri speciale pentru Ziua Recoltei. Nea Costică Buia, vestit pentru dovlecii lui uriaşi şi dulci cum nu-s alţii, avea chiar oferta zilei: 1,2 lei kilogramul de dovleac întreg şi cu 30 de bani mai mult cel de dovleac tăiat. „E bine bine azi. Am marfă proaspătă. Toată lumea trebuie să mănânce o bucată de dovlete că e sănătos“, spuse bătrânul, mulţumind între timp cumpărătorilor care tocmai îi făcuseră vânzare. Dar ce nu era azi la Ziua Recoltei. Până şi struguri de la Focşani, din Vrancea, aduşi de Constantin Derian. Omul ştie că e bună piaţa de la Craiova şi de asta vine aici mai des. Comercianţii ieşiţi la rampă erau aceeaşi cu cei pe care-I găsim zilnic în piaţă, dar azi ceva mai mulţumiţi şi mai puţin supăraţi din cauza crizei. Daniela Cojocaru remarcase deja o creştere a vânzărilor, însă „nu e ca anul trecut,