Peste 1.000.000 de credincioşi vor trece pe la moaştele Sântului Dimitrie cel Nou, scoase spre închinare în Dealul Mitropoliei. Pelerinajul a început de aseară, când primele sute de credincioşi s-au adunat la Patriarhie.
Reprezentanţii Arhiepiscopiei Bucureşti spunând că este unul dintre cele mai mari pelerinaje din Europa.
La Iaşi, de Sfânta Parascheva - s-au adunat 500.000 de pelerini, de sărbătoarea catolică a Rusaliilor, pe 30 mai, la Şumuleu-Ciuc - 300.000 de persoane, de Sf. Maria, pe 15 august la Mănăstirea Nicula din Cluj - 200.000 de credincioşi.
„Oamenii cred că pot comunica cu Dumnezeu şi prin intermediul moaştelor sfinţilor. Religiozitate e în scădere, iar faptul că îndură la rând e un fel de revoltă asupra lor însişi”, explică sociologul Ştefan Bruno.
Trei sărbători
Credincioşii marchează astfel trei sărbători la rând, începând cu duminca sfântă de astăzi şi continuând cu Sf. Dimitrie, Izvorâtorul de mir, mâine şi Cuviosul Dimitrie cel Nou, poimâine. Dimitrie cel Nou, un sfânt din secolul al XII-lea, care provine dintr-o familie de vlahi aromâni, a dus o viaţă miraculoasă. Se crede că el este un vindecător de boli.
La ora 9:30, un sobor de preoţi, în frunte cu Patriarhul Daniel, va oficia o slujbă religioasă de două ore în curtea Mitropoliei.
Spre deosebire de alţi ani, nu s-au înregistrat incidente, iar timpul de aşteptare pentru a ajunge la racla cu moaşte a fost de două ore, aseară. Voluntarii de la Crucea Roşie oferă ceaiuri calde şi asistenţă credincioşilor.
CITIŢI ŞI:
De Sf. Parascheva, Iaşiul a devenit capitala evlaviei ortodoxe