Dacă mulţi maramureşeni nu au cu ce se încălzi iarna, căldura animalelor de la Grădina Zoologică din cadrul Serviciului Public Ambient Urban (SPAU) din Baia Mare este asigurată. Nu mai puţin de 15 metri cubi de lemne au fost comandate pentru ca vieţuitoarele să nu îngheţe de frig în această iarnă.
„Grădina Zoologică dispune de şapte sobe de teracotă, dintre care cinci sunt încălzite pe lemne, iar restul funcţionează pe gaz metan“, spune Adin Miclăuş, şef sector Grădina Zoo.
Pentru a se asigura încălzirea spaţiilor interioare şi temperatura optimă animalelor, SPAU a alocat aproximativ 1.500 de lei.
Temperaturile scăzute nu le ţin doar pe animale în cuşti, ci şi pe băimăreni departe de Zoo. „Dacă la sfârşit de săptămână nu e vreme bună, nu vine nimeni, iar în lunile de iarnă, numărul lor se înjumătăţeşte faţă de cel din sezonul cald“, a declarat Adin Miclăuş, şef sector Grădina Zoo.
Nici la Grădina Zoologică de la Braşov animalele nu duc lipsă de căldură, unde funcţionează patru centrale termice mari.
„Reptilele şi păsările tropicale sunt animalele de aici cu cea mai mare nevoie de căldură. Urşii în schimb nu au nevoie de căldură deloc. Le-am pus paie şi aşternuturi în interior şi intră acolo atunci când vor“, a spus Ioan Brumar, medic la Grădina Zoologică Braşov.
Speciile exotice de la Zoo Bucov, judeţul Prahova, au parte de o atenţie sporită odată cu venirea frigului. În adăpostul leilor se va monta un rezervor de gaz care va asigura funcţionarea centralei termice până la primăvară.
Maimuţele au parte de căldură cu ajutorului unui sistem electric compus din două radiatoare pe halogen.