Patru dintre micuţii care frecventează o creşă de stat sunt ai unor manageri maghiari, olandezi sau portughezi, din Oradea. Creşele de stat încep să semene cu cele private, motiv pentru care străinii din Oradea îşi aduc copiii cu încredere. „Am ales creşa asta după ce am văzut condiţiile pe care le oferă”, spune Ruiz, un portughez al cărui micuţ este în grupa mică.
Tatăl este manager la o firmă din Oradea şi spune că a găsit la creşă condiţii similare cu cele din ţara sa. Pe durata programului de lucru ştie că micuţul lui este în siguranţă şi învaţă multe lucruri noi. La creşă, copilul învaţă să vorbească română şi portugheză şi să mănânce singur. Cu vorbitul se descurcă mai greu, dar deja înţelege cuvintele în ambele limbi.
La mâncare nu mai are nevoie de ajutor
Noris este şi el în grupa mică. Mama lui a ales creşa tot datorită condiţiilor oferite. „Îmi place că sunt puţini în dormitor şi nu se simt mirosuri neplăcute”, spune Vichi Chiş, mămica băieţelului.
Căsuţă pentru pitici
Cea mai nouă creşă din Oradea funcţionează la parterul unei fundaţii din cartierul Oncea. Este la marginea oraşului, drumul până acolo este doar pietruit şi este o aventură pentru părinţi să îl parcurgă, mai ales când plouă. Ei trebuie să pornească mai repede de acasă pentru a ajunge la timp şi la serviciu. Dar condiţiile oferite micuţilor sunt moderne.
„Imobilul, mobilierul şi toate dotările sunt oferite de o fundaţie româno-belgiană. Spaţiul este generos atât în interior, cât şi în exterior”, spune Adela Pop, coordonatorul unităţii. Părinţii plătesc şase lei pe zi, contravaloarea hranei stabilită prin hotărâre de consiliu local.
Creşa din Oncea funcţionează de un an
Creşa a fost înfiinţată datorită numărului mare de solicitări. Administraţia Social Comunitară Oradea (ASCO) nu plăteşte c