Criztina Sziedel este una dintre cele 34 de persoane din Satu Mare, căreia operaţia în străinătate i-a schimbat viaţa. Tânăra de 22 de ani povesteşte greutăţile prin care a trecut până la operaţia de protezare de şold efectuată în Ungaria. Din 2007 până în prezent, 36 de sătmăreni au depus cereri pentru a beneficia de o operaţie în străinătate prin intermediul formularului E112. „În ultimii doi ani, doar două cereri au fost refuzate din cauza neîndeplinirii condiţiilor de decontare. În cazul formularelor E112, sunt condiţii stricte privind documentele necesare, este vorba de cazuri extrem de complicate, ce nu se pot trata în ţară“, spune Lavinia Pintea, consilier în cadrul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Satu Mare.
Opt ani de suferinţă
Problemele de sănătate ale Cristinei au început încă de la vârsta de 14 ani. „Toate problemele mele de sănătate au început în 2001, când a fost epidemia de gripă. Atunci a fost o grevă a medicilor şi nu a vrut niciunul să vină acasă să mă consulte, eu nu puteam nici să merg“, îşi aminteşte Cristina.
Odată cu agravarea stării de sănătate, investigaţiile medicale ulterioare au stabilit un diagnostic greu de suportat pentru un adolescent: poliartrită reumatoidă cronică cu boală de ţesut conjunctiv. „Părinţii mi-au fost aproape în toate aceste clipe grele pentru mine. Mai ales că, în timpul liceului, articulaţiile distruse îmi dădeau dureri groaznice. De abia puteam să merg. Şchiopătam“, rememorează Cristina. Ca şi cum tragedia prin care trecea adolescenta nu ar fi fost de ajuns, în anul 2007, în urma unor investigaţii medicale anterioare operaţiei de protezare de şold, medicii universitari au descoperit o gravă deficienţă de imunoglobulina A.
„Medicii din Cluj au anulat operaţia de protezare de şold, fiind foarte riscantă. Puteam să mor din cauza lipsei hemoglobulinei A“, spune Cristina.