Andreas Beckmann, directorul WWF Dunare-Carpati, vorbeste intr-un interviu in exclusivitate pentru EurActiv.ro, despre distanta intre legile mediului din Romania si punerea lor in practica, despre drumul catre un acord de mediu la Copenhaga, viitorul industriilor ' verzi' in Romania si 'verdele' ca moda. "Acum ne confruntam cu situatia in care sistemul existent de arii protejate si de parcuri nationale se destrama, iar acest lucru este o provocare majora si toate zonele protejate fac parte din reteaua 'Natura 2000', asa ca este vorba atat de legislatia nationala, dar si de cerinte UE care nu sunt respectate."
EurActiv.ro: Din punctul dumneavoastra de vedere, unde se afla Romania in privinta politicilor de mediu, dupa 20 de ani de democratie?
Andreas Beckmann: Romania are politicile de baza in domeniul mediului si, din acest punct de vedere, lucrurile arata bine. Acestea sunt in conformitate cu legislatia relevanta a UE, deci pe hartie lucrurile stau destul de bine. Din pacate, nu arata la fel de bine si in practica, si aceasta nu este, desigur, doar problema Romaniei, ci si a altor tari din regiune, unde exista provocari majore legate de implementare.
Sunt anumiti factori care determina aceasta stare de fapt: este vorba, in parte, de vointa politica, apoi de capacitatea administrativa - atat in ceea ce priveste oamenii, cat si expertiza necesara, care este inca destul de slaba, dar mai este si problema guvernantei - abilitatea de a implementa lucruri care sunt obstructionate de diverse forme de coruptie. Toate acestea sunt probleme de baza care stau in calea implementarii.
De exemplu, in ceea ce priveste conservarea naturii - unde aveti zone special protejate 'Natura 2000' foarte importante pentru Romania, care are una dintre cele mai importante bogatii naturale din Europa - pe hartie aceasta retea este aproape gata si este relativ buna,