Spitalul are dotări ultramoderne şi a fost înfiinţat cu fonduri europene de un medic veterinar. Animalele bolnave sunt aduse cu ambulanţa, beneficiază de tratamente speciale şi pot fi conectate la tuburi de oxigen. Dispensarul veterinar a fost înfiinţat în urmă cu cinci ani printr-un proiect PHARE, din iniţiativa doctorului Florin Vulpoiu, care este un mare iubitor de animale.
Pentru transportarea pacienţilor necuvântători, fondatorul spitalului are o ambulanţă specială prevăzută cu tărgi, cuşti, arme tranchilizante, truse medicale şi chiar tuburi de oxigen, cu care intervine în momentul în care este solicitat de pădurari sau de turişti.
Trei urşi abandonaţi şi un pisoi rănit
„Sunt foarte multe animale rănite pentru că sunt prinse în laţ. Noi le tranchilizăm, le tratăm şi apoi le dăm drumul înapoi în pădure”, susţine medicul veterinar.
În spitalul din Focşani sunt cazaţi acum doi urşi şi o ursoaică, preluaţi de la fosta grădină zoologică. Cu ei mai este „internat” şi un pisoi rănit cu o piatră. Medicul intenţionează să le creeze condiţii şi mai bune pacienţilor săi.
„Am depus un proiect acum pentru fonduri structurale pentru că vreau să măresc ţarcurile urşilor ca să aibă şi copaci”, mai spune doctorul Vulpoiu.
Salvaţi de telefon
Clinica este deschisă pentru animale sălbatice, dar şi pentru cele abandonate. Necuvântătoarele rănite sau bolnave pot fi salvate printr-un simplu apel telefonic la Centrul de reabilitare pentru animale sălbatice situat în Crângul Petreşti, la periferia oraşului Focşani.