Casa Artmark a organizat, săptămâna trecută, o licitaţie în cadrul căreia au fost prezente lucrările a zece pictori băimăreni. Lucrarea artistului Ipolit Strâmbu a fost vândută cu 7.000 de euro.
Agenţiile de artă din ţară se dau în vânt după tablourile care poartă semnătura pictorilor băimăreni. Ulima dovadă este un tablou cumpărat cu 7.000 de euro de una dintre agenţiile de artă bucureştene, în cadrul Licitaţiei de Toamnă organizată săptămâna trecută de Casa Artmark. Este vorba despre tabloul intitulat „Nud întins”, care poartă semnătura artistului Ipolit Strâmbu, ce a trăit între anii 1871 - 1934.
Capodopera a fost pictată pe lemn şi evaluată de specialişti între 8.000 şi 10.000 de euro. Din cauza crizei, tabloul a fost vândut cu doar 7.000 de euro. „Totuşi acesta este un preţ bun, având în vedere criza economică. Evaluările au fost făcute în funcţie de condiţiile actuale ale crizei. Astfel, dacă unele tablouri au fost vândute la preţuri mai mici, altele au compensat”, a declarat Tiberiu Alexa, directorul Muzeului de Artă- Centrul Artistic Baia Mare. „Artistul este unul de excepţie, care nu doar că a făcut cinste Băii Mari, ci a organizat în anii 1919-1920, primele două colonii studenţeşti româneşti în municipiu, după reîntregirea României”, a continuat Alexa.
Acesta subliniază faptul că demersurile artistului nu s-au oprit, astfel încât în perioada 1920-1921, el a conceput un important proiect de reorganizare a Centrului Artistic Baia Mare pe temeiuri internaţionale, urmând modelul iniţiatic stabilit de Hollosi Simon, iniţiatorul Scolii Băimărene, în perioada 1896-1901.
Top-ul tablourilor din cadrul licitaţiei
Potrivit organizatorilor licitaţiei, nouă tablouri ce poartă semnătura pictorilor legaţi sufleteşte de Baia Mare au fost vândute. În cadrul licitaţiei au fost înscrişi zece pictori, care au parţicip