Jose Saramago, câştigător, în 1998, al Premiului Nobel pentru Literatură, a făcut, săptămâna trecută, o afirmaţie care a revoltat cercurile religioase. Sursa: Nobel
În cadrul discursului susţinut cu ocazia lansării cărţii sale, “Cain”, Saramago a spus că lumii i-ar fi fost mai bine fără Biblie, pe care o consideră “un manual de moravuri proaste”.
În acest context, Biserica Romano Catolică l-a acuzat pe autorul în vârstă de 86 de ani de publicitate agresivă.
Cartea, care poartă numele unui persoanj biblic, reprezintă o versiune ironică a poveştii lui Cain, fiul lui Adam şi al Evei, care l-a ucis pe fratele său mai mic, Abel.
În cadrul lansării care a avut loc în oraşul portughez Penafiel, Saramago a afirmat că este sigur că volumul său nu îi va afecta pe credincioşii catolici, întrucât “aceştia nu citesc Biblia”.
“Biblia este un manual de moravuri proaste care are o influenţă puternică asupra culturii noastre şi chiar asupra felului în care trăim. Fără Biblie am fi fost diferiţi, cu siguranţă mai buni”, a spus Saramago, citat de agenţia Lusa.
“Dumnezeu e doar în mintea noastră”
Scriitorul l-a atacat, în continuare, pe “acel Dumnezeu crud, egoist şi insuportabil, care există numai în minţile noastre” şi a mai spus că este convins că opera sa nu va aduce niciun fel de nemulţumiri din partea Bisericii Catolice, întrucât credincioşii acesteia sunt doar de faţadă şi nu au citit niciodată Cartea Sfântă.
“Cel mult i-aş putea ofensa pe evrei, dar ast nu are pentru mine nicio importanţă”, a mai spus Saramago.
Gravele sale afirmaţii nu au rămas fără ecou imediat. Părintele Manuel Marujao, purtătorul de cuvânt al Conferinţei episcopilor portughezi, spune că toate remarcile laureatului Nobel nu sunt nimic altceva decât un mod agresiv de a face publicitate cărţii sale.