Dan şi Alexandru Bucur, Mircea Stoica şi Gabriel Dinisov sunt patru constănţeni pasionaţi de istorie. În timpul liber devin soldaţi din Primul Război Mondial. Au uniforme, baionete şi steaguri din acele timpuri şi refac traseele străbătute de înaintaşi pe câmpurile de luptă sau la monumentele istorice. Aşa pot fi văzuţi bătând cărări de munte ca să urce la Crucea de pe Caraiman.
Cine sunt soldaţii?
Dan este mezinul: are 22 de ani şi este student la Design în Viena. Fratele lui, Alexandru, are 27 de ani şi studiază Arhitectura.
Gabriel are 28 de ani şi este broker la o firmă de asigurări. Decanul de vârstă este Mircea, care are 49 de ani şi este director la compania Alitalia. El este şi comandantul lor.
„Mircea este extrem de pasionat de armată, deşi nu este cadru militar. În ’87, când a făcut armata, a făcut nu cu Kalaşnicov, ci cu ZB, apoi a început să colecţioneze efecte militare de epocă, a luat legătură şi cu Muzeul Militar şi din 2004 a înfiinţat asociaţia Tradiţia Militară. În prezent, suntem 17 membri activi, dintre care patru constănţeni. Un singur militar de carieră face parte din asociaţia noastră“, explică Gabriel Dinisov.
Ca să devii membru activ al Tradiţiei Militare trebuie să completezi un formular, apoi să iei parte la şedinţele de instrucţie pentru regulamentele de epocă.
500 de lei costă o uniformă
Voluntarii trebuie să-şi confecţioneze uniformele, ce trebuie să respecte cât mai mult originalele. Aici sunt ajutaţi de doi fraţi, croitori militari, care fac replici de uniforme militare. „Aceste uniforme se degradează şi trebuie schimbate, iar ele costă între 300 şi 500 de lei, pentru că au foarte multe accesorii. Ne costă mai mult stofa decât manopera şi o găsim şi foarte greu, pentru că toate postavurile din cel de-al doilea Război Mondial s-au casat. Nu mai avem