Cabanierii şi hotelierii de pe Valea Prahovei sunt pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru sezonul rece. Odată aranjată cămara pentru sezonul rece, hotelierii şi cabanieri nu mai aşteaptă decât ca la munte să ningă şi, odată cu zăpada, să vină şi primii turişti la schi. Sursa: Răzvan Bunea Pentru că iarna bate la uşă, bucătarii nu izbutesc să termine cămara cu murături şi muncesc de dimineaţa până seara. Sunt puse în borcane, la oţet sau saramură, mii de kilograme de castraveţi, gogoşari, gogonele, struguri, pepeni şi alte bunătăţi alese care vor fi servite turiştilor.
Murăturile sunt preparate după reţete tradiţionale, dar şi după retete proprii, foarte vechi şi ţinute la secret, de către cabanieri. În fiecare toamnă cabanierii de la cabana Gura Diham aflată la poalele Bucegilor, pregătesc sute de borcane cu murături care mai de care mai apetisante. „Contează atât aspectul, cât şi calitatea” Maeştrii bucătari spun că nu doar gustul contează, la fel de important este şi aspectul. Gogoşari umpluţi cu struguri, ardei capia umpluţi cu varza roşie, pepeni sau vinete murate sunt doar câteva dintre bunătăţile cu care bucătarii îi aşteaptă pe turişti de sărbători sau la mesele festive.
„Vom pregăti nişte borcane asortate de murături: gogonele, gogoşari umpluţi cu struguri, conopidă sau castraveţi. Am pregătit oţetul, care a fost dat în clocot şi vine pus peste murături. La un borcan punem un litru de oţet, apă, sare, piper, foi de dafin. Primul strat este de gogoşari umpluţi cu struguri, iar al doilea cu gogonele, după care punem gogoşari simpli şi apoi salată pentru aspect. La noi conteaza atât aspectul, cât şi calitatea”, povesteşte Răzvan Grigore, bucătar şef la cabana Gura Diham. Reţete speciale An de an, bucătarii pregătesc mai multe murături şi, cu toate acestea, în primăvară cămările sunt goale. Administratorii unităţilor turistice spu