România nu are o standardizare unanim recunoscută pentru clasificarea clădirilor de birouri, iar raportările se fac la normele internaţionale, spun reprezentanţii companiilor imobiliare.
Potrivit normelor internaţionale, o clădire poate fi încadrată în clasa A numai dacă are o locaţie centrală sau ultracentrală, o suprafaţă totală de minim 10.000 de metri pătraţi şi amenajări moderne, la nivel occidental, înălţimea pe nivel mai mare de 2,7 metri sau climatizare prin ventiloconvectori cu patru ţei. În Bucureşti sunt mai puţin de zece clădiri care corespund acestor criterii. Printre cele mai cunoscute se numără Charles de Gaulle Plaza, Europe House, America House, BRD Tower.
"Locaţia constituie un factor important în clasificarea unui centru de afaceri. Puţine clădiri de birouri din Capitală se bucură în acelaşi timp de o locaţie care să le includă în clasa A, ca şi de facilităţi tehnice pe măsură", explică Lori Collin, senior consultant la firma de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle.
În Bucureşti, cele mai exclusiviste locaţii de închiriat sunt în prezent Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Victoriei, Piaţa Romană, Universitate şi Unirii, urmate de zona de nord a oraşului, situată între Piaţa Presei Libere şi Aeroportul Băneasa. Cele mai mici chirii pentru cladirile de birouri se regăsesc în zona de est a oraşului, Republica – Theodor Pallady.
"Locaţia continuă să primeze în stabilirea chiriei unui imobil de birouri, devansând factori precum calitatea finisajelor şi dotărilor şi determinând o valoare a chiriei în medie cu până la 20% mai ridicată", a declarat Sebastian Dragomir, manager în cadrul CBRE Eurisko.
De asemenea, legat de calitatea spaţiilor şi dotărilor, acesta susţine că, în România, suprafaţa care ar trebui să revină fiecărui om care lucrează într-o clădire de birouri este în medie de 12 metri pătraţi, un număr scăzut comp