Intr-o perioada in care tari precum Germania trec la reducerea impozitelor, autoritatile de la Bucuresti se gandesc ce taxe sa majoreze de anul viitor, ignorand semnalele mediului de afaceri.
Mariana Gheorghe, 53 de ani, directorul general executiv al Petrom, cel mai mare contribuabil la buget, spune ca nu-si doreste nicio majorare de taxe, mai ales in contextul in care multe tari iau in calcul reducerea taxelor si impozitelor ca raspuns in fata crizei.
"Majorarea impozitului pe profit ar fi o lovitura. Intr-adevar, poate companiile care nu inregistreaza castiguri vor fi indiferente in fata unei astfel de masuri, dar restul se confrunta oricum cu o presiune pe castiguri din cauza crizei. Cred ca cel mai bine ar fi daca nu am asista la cresteri de taxe. Nu-mi doresc cresteri de taxe. Raspunsul multor alte tari la criza a fost scaderea taxelor", spune CEO-ul Petrom, companie cu afaceri de 4,5 mld. euro.
Discutiile pe baza majorarii taxelor si impozitelor vin in contextul in care incasarile la bugetul de stat au scazut simtitor din cauza crizei, acordul cu FMI impunand practic autoritatilor gasirea unor solutii de redresare a situatiei. Pe de alta parte insa, promovarea unor astfel de masuri, cum ar fi majorarea TVA, ar duce la scaderea puterii de cumparare si deci la transferarea costurilor crizei pe umerii populatiei.
Ea mai spune ca actuala criza politica nu face decat sa accentueze provocarile cu care economia se confrunta "Acum traim forma romaneasca a unei crize politice democratice. Vom avea de raspuns la multe provocari in perioada urmatoare, iar aceasta criza politica nu face altceva decat sa agraveze lucrurile. Raspunsul pe care guvernul trebuia sa-l dea a fost amanat, iar lipsa reactiei nu face altceva decat sa inrautateasca aceasta criza." In opinia Marianei Gheorghe, chiar si instalarea unui nou guvern va necesita o perioada de acom