Toate sondajele, indiferent in favoarea carui candidat sunt ele cosmetizate, arata o imensa masa de nehotarati. Practic, in acest moment, procentele candidatilor sunt date de nucleele dure ale partidelor, asa ca acela care va reusi sa capteze electoratul demoblizat are cele mai mari sanse sa castige in turul al doilea, chiar rasturnand calculele hartiei.
Trebuie sa mai tinem cont si de componenta majoritara a acestui electorat. Alegatorii din mediul rural, cei mai putin educati si mai saraci, pensionarii reprezinta categoriile cele mai disciplinate si sprintene la vot. In schimb, clasa de mijloc, electoratul urban, mai informat si cu scoala mai multa este mai greu de convins, este scarbit de clasa politica si nu raspunde la stimuli populisti evidenti, ba dimpotriva, are oroare de ei.
Ei bine, cum se raporteaza candidatii cu acest electorat?
Mircea Geoana nu are in acest moment nicio sansa sa puna mana pe acest electorat. Si-a taiat craca in momentul in care s-a prezentat ca succesor al lui Ion Iliescu. Poate ca mare parte din acest electorat a obosit de conflicte si ar vrea nitica liniste. Dar, in niciun caz, linistea epocii Iliescu, cu presa aservita, cu mafia infloritoare, cu anticoruptia interzisa si coruptii la butoane, ca sa nu mai vorbim de mineri si alte asemenea amintiri apetisante.
In plus, populismele grosolane la care recurge din nou Mircea Geoana, exact ca in campaniile trecute, pot avea succes la electoratul PSD, dar sunt total contraindicate nehotaratilor.
Traian Basescu pare sa adoptat o strategie mult mai abila. In primul rand, nu face din atacarea contracandidatilor o componenta esentiala a campaniei. Pe Mircea Geoana il ridiculizeaza, iar pe Crin Antonescu si pe Sorin Oprescu pare sa-i ignore. Asta nu inseamna ca defileaza in campanie cu flori si porumbei albi. Dimpotriva. El si-a fixat ca ad