Multe femei folosesc anticoncepţionale care le cresc riscurile de a face cheaguri de sânge. O soluţie alternativă la folosirea pilulelor este implantul de hormoni, al cărui efect durează între trei şi cinci ani sau inelul contraceptiv. Însă nici acestea nu sunt lipsite de efecte adverse. Potrivit cercetătorilor olandezi de la Centrul Medical Universitar Leiden, cele mai multe femei folosesc pilule contraceptive ce conţin combinaţii hormonale care le pun în pericol starea de sănătate.
Mai precis, anticoncepţionalele cu o cantitate crescută de estrogen şi cu anumite tipuri de progesteron cresc riscul utilizatoarelor de a face cheaguri de sânge şi de a suferi de embolie pulmonară (blocarea uneia dintre ramurile arterei pulmonare), ce pune viaţa în pericol. De exemplu, anticoncepţionalele care conţin estrogen şi desogestrel dublează riscul de tromboză comparativ cu cele ce au în compoziţie levonorgestrel.
Metodele hormonale, interzise fumătoarelor
„Riscul de tromboză este dat în primul rând de administrarea estradiolului (un hormon estrogen). De aceea, cele mai sigure pilule anticoncepţionale sunt cele care au un nivel redus de estradiol“, afirmă medicul ginecolog Ruxandra Dumitrescu de la Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino“ din Bucureşti. Specialistul atrage atenţia că există câteva categorii de persoane care nu ar trebui să folosească niciun fel de anticoncepţionale hormonale: fumătoarele şi femeile care au avut în familie cazuri de tromboză.
Pe acelaşi principiu ca şi pilulele contraceptive se bazează şi inelul contraceptiv vaginal, folosit de ceva vreme în Europa şi apărut de curând şi la noi în ţară. Acesta se introduce în prima zi a ciclului şi se scoate după 21 de zile. Se face o pauză de o săptămână, la fel ca în cazul administrării pilulelor şi apoi se introduce un alt inel.
Avantajul acest