Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză organizaţiei Greenpeace în procesul cu Ministerul Economiei, obligând instituţia să facă publică o listă cu locurile avute în vedere pentru construcţia celei de-a doua centrale nucleare din ţară. În caz contrar, ministerul va plăti daune de 100 de lei pe zi, pentru fiecare întârziere. Greenpeace a depus plângere în instanţă după două încercări de a obţine aceste informaţii pe cale oficială, la care ministerul a răspuns cu dezinteres. Asociaţia a cerut daune morale de 1 leu.
Ministerul Economiei a înaintat recurs în procesul intentat de Greenpeace, privind anunţarea locaţiei viitoarelor centrale nucleare din România, urmând ca motivarea recursului să se facă după comunicarea sentinţei, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.
Miza, dincolo de această acţiune, este de a trage un semnal de alarmă faţă de modul în care ministerul eludează legile, a declarat, pentru evz.ro, Crisanta Lungu, director executiv, coordonator de campanii schimbări climatice şi energie.
Reprezentanţi ai Ministerului susţin că au solicitat respingerea acţiunii ca urmare a faptului că studiul privind amplasamentele nucleare nu a fost definitivat, deoarece acesta trebuie să se realizeze şi în acord cu Agenţia Internaţională pentru Energie Nucleară (AIEA), iar până în prezent nu au fost stabilite locaţiile în vederea amplasării de noi centrale nucleare în România, conform comunicatului ME.
În bătaia vântului
Greenpeace strânge semnături împotriva construirii centralei nucleare pe care o are în vedere ministerul. „Ne batem pentru energie regenerabilă”, a mai spus aceasta, subliniind că peste tot în lume se face trecerea către energiile verzi, mai ieftine şi mai puţin riscante decât cea nucleară. „De mai bine de doi ani nu s-a mai dat în folosinţă nicio centrală nucleară, ia