Conferinţa de la Copenhaga : eşec sau un nou început pentru reducerea poluării ? Oficiali din peste 190 de state se reunesc în decembrie în oraşul danez, pentru a găsi un acord care să înlocuiască Protocolul de la Kyoto, care expiră în 2012. Practic, fiecare ţară îşi va negocia dreptul de a polua. E de aşteptat ca unele ţări care au cunoscut o dezvoltare fără precedent în ultimii ani, cu costul poluării masive să renunţe greu la dreptul de a emite gaze cu efect de seră.
Conferinţa de la Copenhaga : eşec sau un nou început pentru reducerea poluării ? Oficiali din peste 190 de state se reunesc în decembrie în oraşul danez, pentru a găsi un acord care să înlocuiască Protocolul de la Kyoto, care expiră în 2012.
Practic, fiecare ţară îşi va negocia dreptul de a polua. E de aşteptat ca unele ţări care au cunoscut o dezvoltare fără precedent în ultimii ani, cu costul poluării masive să renunţe greu la dreptul de a emite gaze cu efect de seră.
"Este nevoie de un nou protocol practic, este o formă de angajament prin care statele doresc sau îşi exprimă modul în care participă la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Deşi ni se pare că suntem departe de 2012, de fapt suntem foarte aproape", spune preşedintele fundaţiei Terra Mileniul III, Lavinia Andrei (audio), la emisiunea Planeta Verde de la RFI.
"România este clasificată în zona ţărilor dezvoltate şi practic va trebui să contribuie cu bani pentru trecerea către un nou protocol, bani care să meargă către statele în curs de dezvoltare. Multe state din centrul şi estul Europei, care au economii mai puţin stabile s-au plâns de acest document şi de faptul că ar trebui să contribuie în mod egal cu celelalte state membre ale Uniunii Europene. Cu toate astea, cred că nu vom scăpa să contribuim", continuă militantul ecologist.
Lavinia Andrei deplânge faptul că în România nu se vorbeşte despre Co