GERMANIA. Coaliţia de centru-dreapta a găsit cheia programului de guvernare: reduceri de taxe pentru relansarea economiei. Conservatorii şi liberalii germani au ajuns, sâmbătă, la un acord privind programul de guvernare, ce prevede reduceri de taxe pentru impulsionarea economiei lovite de criză. Sursa: Reuters
Guvernul cancelarului Angela Merkel, format de creştin-democraţi şi aliaţii lor creştin-sociali (CDU/CSU) împreună cu liberalii din FDP, va depune jurământul miercuri, la o lună de la câştigarea alegerilor.
Concret, programul stabileşte reduceri ale impozitului pe venit în valoare de 24 de miliarde de euro pe an, începând cu 2011. Avantajate sunt, în principal, familiile cu copii şi gospodăriile cu venituri mici şi medii. Totalul reducerilor este mai mic decât cel promis de liberali în campania electorală (35 de miliarde), dar mai mare decât cel anunţat de conservatori (15 miliarde).
Alte măsuri vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2010, în beneficiul mediului de afaceri. Este vorba despre reforma impozitelor pentru întreprinderi şi simplificarea impozitului pe moşteniri.
Echilibrarea bugetului, o utopie
Nu este singurul guvern european care pariază pe reducerile de taxe pentru ieşirea din criză. Premierul italian, Silvio Berlusconi, a anunţat că analizează reducerea sau desfiinţarea taxei profesionale, scrie AFP. Guvernul suedez de centru-dreapta a anunţat reduceri ale impozitului pe venit în valoare de aproape un miliard de euro.
Această măsură liberală e luată însă în dauna unor politici de reducere a deficitului bugetar. Viziunea a fost clar exprimată de viitorul ministru de finanţe, Wolfgang Schaeuble. Veteranul conservatorilor a spus, pentru „Welt am Sonntag”, că Germania îşi va putea reduce deficitul numai când criza va lua sfârşit.
„Acum, trebuie să facem tot po