Marile banci mondiale nu au invatat nimic din recentele greseli care le-au adus in pragul falimentului si au revenit la obiceiurile vechi de a risca prea mult, atat pe banii clientilor, cat si ai statului, avand in vedere ca foarte multe dintre ele au primit pachete de sprijin financiar pentru a supravietui crizei.
Unul dintre membrii consiliului de guvernare al Bancii Centrale Europene, Christian Noyer (foto), care este si guvernatorul bancii centrale franceze, a declarat ca are informatii din piata potrivit carora bancile au reluat strategiile de risc ce au condus la intrarea in criza si a declarat ca institutiile bancare ar trebui sa-si economiseasca capitalul, nu sa plateasca bonusuri catre bancheri si investitori.
Cometariile sale au fost facute intr-un moment in care institutiile de reglementare din majoritatea tarilor incearca sa impuna noi reguli pentru limitarea influentei negative pe care bancile mari o pot avea asupra sistemului financiar per ansamblu si pentru a interzice operatiunile care au dus la criza creditarii.
Potrivit lui Noyer, profiturile impresionante pe care bancile le-au raportat in trimestrul trei sunt rezultatul masurilor guvernamentale de a lupta impotriva crizei si nu inseamna ca industria si-a revenit sau ca nu va mai fi nevoie de reforme in plus.
"Nimic nu este mai departe de adevar. Cel mai mare risc in perioada urmatoare este mentalitatea 'business as usual', derularea afacerilor ca inainte de criza", a spus Noyer, luni, in cadrul unei conferinte de presa, citat de Reuters.
"Sunt sesizari ca o parte a industriei financiare a reluat practicile de risc din perioada care a condus la criza", a adaugat el, referindu-se si la bonusurile bancherilor, prea mari in comparatie cu profiturile aduse.
De altfel, recent, Goldman Sachs a anuntat ca va oferi bonusuri de 16,8 mili