Deficitul bugetar continuă să crească. Diferenţa dintre cheltuieli şi încasări a fost de 25,56 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului, respectiv 5,1% din Produsul Intern Brut. Deficitul bugetar din primele nouă luni a fost cu 40% mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut.
Deficitul bugetar continuă să crească. Diferenţa dintre cheltuieli şi încasări a fost de 25,56 miliarde de lei în primele nouă luni ale anului, respectiv 5,1% din Produsul Intern Brut.
Deficitul bugetar din primele nouă luni a fost cu 40% mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut.
În acest interval, veniturile au fost de 115,77 miliarde de lei, iar cheltuielile de 141,33 miliarde. Altfel spus, încasările bugetare din intervalul ianuarie - septembrie au fost cu 6,7% mai mici comparativ cu veniturile realizate în perioada similară din 2008, în timp ce cheltuielile au fost majorate cu 7,6%.
Misiunea FMI a fost de acord ca o parte din banii pe care îi oferă României sub formă de împrumut să fie alocată pentru finanţarea deficitului bugetar.
"Ministerul Finanţelor va trebui să acceseze mai multe fonduri de pe piaţă pentru a finanţa acest deficit, dar FMI va acoperi o parte importantă din diferenţă. De asemenea, ne gândim şi la faptul că execuţia bugetară va fi sprijinită şi de ceilalţi parteneri ai acordului, Comisia Europeană şi Banca Mondială", afirma în luna august şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional la Bucureşt, Jeffrey Franks.
Pentru 2009, FMI a fost de acord cu o creştere a deficitului bugetar la 7,3%, de la proiecţia anterioară de 4,6%.
Folosirea banilor de la FMI pentru acoperirea deficitului bugetar ar putea ajuta la relansarea economiei, declara guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, pe data de 6 august.
Deficitul bugetar continuă să crească. Diferenţa dintre cheltuieli şi încasări a fost de