Angela Merkel s-a înţeles cu liberalii în materie de politică economică pentru perioada următoare şi anunţă măsuri care trezesc un mare interes în restul Europei. Toată lumea priveşte cu atenţie la ceea ce se întâmplă în Germania, ţară care rămâne prima economie a Europei.
Angela Merkel s-a înţeles cu liberalii în materie de politică economică pentru perioada următoare şi anunţă măsuri care trezesc un mare interes în restul Europei.
Toată lumea priveşte cu atenţie la ceea ce se întâmplă în Germania, ţară care rămâne prima economie a Europei. Germania mai este considerată un fel de locomotivă a economiei europene, iar atunci când sunt vizibile în această ţară semnele ieşirii din criză înseamnă că locomotova este pe cale să tragă toată Europa, adică restul vagoanelor, din tunelul crizei.
Conservatorii Angelei Merkel s-au aliat deci cu liberalii, situaţie favorizată în urma recentelor alegeri legislative din această ţară şi anunţă un viraj la dreapta, o nouă eră liberală de fapt pentru Germania.
Măsura cea mai spectaculoasă a noii coaliţii este reducerea impozitelor. Încă de anul viitor, famillile, întreprinderile şi moştenitorii de averi vor beneficia de aceste reduceri, iar alocaţiile familiale vor creşte. În total, aceste reduceri vor însemna o gaură de 24 de miliarde de euro în bugetul statului, dar Berlinul nu se îngrijorează, întrucât este convins de validitatea scenariului. Un scenariu care mizează pe reluarea creşterii economice de fapt şi pe principiul binecunoscut că populaţia va investi în consum cadoul fiscal pe care îl primeşte de la stat.
În următorii patru ani, coaliţia la putere în Germania nu prevede în nici un caz o revenire la ortodoxia financiară, deci la respectarea normelor impuse de Uniunea Europeană în materie de echilibru bugetar.
Tendinţe similare pot fi observate şi în alte ţări europene, iar proiecte de redu