Cel puţin asta reiese dintr-un proiect de buget citat de agenţia de presă Reuters. Concret, potrivit documentului care ar urma să fie discutat la sfarşitul lunii viitoare, priorităţile europene ar urma să se schimbe. Mai puţini bani pentru agricultură, mai mulţi bani pentru inovaţie, mediu şi energie. Cam aceasta ar fi pe scurt viziunea pe termen lung privind cheltuirea banilor contribuabililor europeni.
Cel puţin asta reiese dintr-un proiect de buget citat de agenţia de presă Reuters. Concret, potrivit documentului care ar urma să fie discutat la sfarşitul lunii viitoare, priorităţile europene ar urma să se schimbe.
Mai puţini bani pentru agricultură, mai mulţi bani pentru inovaţie, mediu şi energie. Cam aceasta ar fi pe scurt viziunea pe termen lung privind cheltuirea banilor contribuabililor europeni.
Astfel din 2013, când se încheie actuala proiecţie bugetară, statele membre ar trebui să se axeze citez „pe crearea de locuri de muncă, pe climat şi pe securitatea energetică şi mai puţin pe agricultură”. Ajutoarele masive de care beneficiază în prezent fermierii europeni ar urma să fie stabilite pe alte criterii decât volumul producţiei. Între noile criterii : dezvoltarea durabilă. Reuters apreciază că state precum Franţa, Irlanda, România şi Polonia ar urma să fie iritate de propuneri.
Corespondentul RFI la Bruxelles spune însă că agricultorii români sau cei polonezi nu vor avea de ce să se plângă, dimpotrivă, pentru că din 2013 ar urma să primească subvenţii la acelaţi nivel cu colegii lor din state europene mai vechi. O altă prevedere cu potenţial exploziv, scrie Reuters, ar fi cea privind reducerea fondurilor pentru regiunile sărace. Această măsură ar urma să deranjeze în principal ţările din ultimele valuri de extindere, crede Reuters. Din nou însă corespondentul RFI precizează : România, Polonia şi alte ţări sud est europene cu regiuni