Ioan Popa, 52 de ani, fondatorul si actionarul majoritar al celui mai mare procesator de carne de pasare de pe plan local, Transavia, nu a avut niciodata parteneri sau consilieri in afacere si sustine ca nu a facut compromisuri.
Ambitia de a nu fi doar un alt jucator pe o piata si dorinta de a avea mereu profit au fost asii pe care i-a folosit pentru a construi o afacere pe care o evalueaza la 150 mil. euro.
Absolvent al facultatii de zootehnie si medicina veterinara din Cluj-Napoca, cu specializare in tehnologia de crestere a pasarilor, Ioan Popa lucreaza in domeniul zootehnic de peste 25 de ani, reusind astfel sa imbine meseria cu pasiunea. Inainte sa isi faca propriul business, Popa a lucrat sapte ani in industria carnii de pasare, ocupand diferite pozitii, de la sef de ferma si inginer-sef pana la pozitia de director general in cadrul Intreprinderilor Avicole de Stat din Alba si Sfantu Gheorghe.
La doar un an dupa revolutie insa, el a schimbat pozitia de angajat cu cea de antreprenor si a demarat businessul Transavia.
"In ianuarie 1991 am hotarat sa parasesc unitatea de stat de pe postul de director al unitatii si sa ma implic in construirea unei afaceri private. Cateva luni mai tarziu, la 1 aprilie 1991, am participat la o licitatie si am achizitionat o ferma de tip CAP (Cooperativa Agricola de Productie - n.red.) la periferia municipiului Alba Iulia", isi aminteste el.
Popa, 52 de ani, a pornit businessul din Alba Iulia, in prezent un grup cu peste 1.300 de angajati si o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro, cu economii proprii si un imprumut bancar de aproape un milion de lei. "La inceputul anilor '90, un milion de lei era o suma enorma, avand in vedere ca atunci salariul de director general era de 8.560 lei".
Nu muncesc ca sa traiesc, ci ca sa castig
Cu aceasta suma si experienta acumulata, Popa a tr