De la cateva turbine, cate sunt instalate in prezent pe piata locala, in primele luni ale anului viitor vor fi functionale circa 170 de turbine eoliene, toate in Dobrogea, care vor avea o capacitate de aproximativ 440 MW, de peste 30 de ori mai mult decat nivelul actual.
Anul 2010 devine astfel cel mai important an pentru investitiile in parcuri eoliene, circa 500.000 de case putand fi alimentate anual doar cu energia verde produsa de proiectele care vor deveni operationale anul viitor.
Investitiile se ridica la circa 750 de milioane de euro si sunt realizate de doua mari grupuri europene, CEZ (Cehia) si Energias de Portugal.
Mai nou, investitorii au inceput sa-si indrepte atentia si catre investitii in turbine eoliene in Marea Neagra, in prezent fiind cateva proiecte care analizeaza si aceasta zona.
Potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), anul trecut productia de energie electrica produsa din surse regenerabile s-a ridicat la circa 16,9 mil. MWh, din care numai 0,1% a fost produsa utilizand energia vantului. Practic, acest lucru inseamna ca numai aproximativ 7.000 de case cu un consum lunar de 200 kWh ar fi putut fi alimentate anul trecut cu energia produsa din turbinele eoliene.
Tinand cont de faptul ca anul viitor vor fi in functiune circa 440 MW, acest lucru inseamna ca aproape 500.000 de case ar putea primi din 2010 numai energie verde, luand in calcul acelasi consum mediu lunar de 200 de kWh pe luna pentru fiecare locuinta.
Aceasta energie va rezulta din punerea in functiune a primelor doua mari parcuri eoliene care reprezinta primul pas cu adevarat important pentru productia de energie din surse regenerabile la nivel local.
"Un MW instalat intr-un proiect eolian are un randament anual de circa 30%, iar asta in cele mai bune zone din Romania, cum este de exemplu Dobrogea.