Cancelarul german Angela Merkel si-a prezentat la sfarsitul saptamanii trecute noul guvern, care va reduce incepand cu 1 ianuarie impozitele cu 24 de miliarde de euro, ca raspuns la criza financiara.
Acordul pentru un nou guvern a venit dupa aproape o luna de negocieri intense intre Uniunea Crestin-Democrata (CDU) si Partidul Liber-Democrat (FDP), formatiunile care au castigat alegerile legislative din 27 septembrie. Viitorul Executiv, impreuna cu planul sau de guvernare, detaliat in 128 de pagini, urmeaza sa fie votat miercuri de Parlament, potrivit Financial Times.
Principalul punct de disputa a fost nivelul cu care vor fi reduse taxele. Suma de 24 de miliarde de euro - cu cat vor fi reduse taxele in urmatorii patru ani - reprezinta un compromis intre cele doua partide, in conditiile in care CDU dorea reduceri de 15 miliarde de euro, iar FDP, de 35 de miliarde de euro.
Merkel a explicat ca va fi vorba in principal de o reducere a impozitelor pentru cei cu salarii mici si medii. Cancelarul a adaugat ca statul isi va asuma toata responsabilitatea pentru aceste reduceri de taxe, insa este neclar cum se va face aceasta finantare si cum se va lupta impotriva deficitului bugetar.
"Vrem sa reducem taxele pentru familii. Asa ca vom incepe de la 1 ianuarie 2010. Vrem sa reformam sistemul de taxe si de aceea am decis o noua structura a taxelor, care va fi analizata din 2011", a declarat Guido Westerwelle, liderul FDP, care va prelua functia de vicecancelar si ministru de externe.
Angela Merkel nu a exclus o crestere in viitor a contributiilor sociale la stat, dand asigurari insa ca va face tot posibilul ca acest lucru sa nu se intample.
Guvernul estimeaza ca economia va scadea cu 5% in acest an, declin urmat in 2010 de o crestere de 1,2%. Pentru a mentine statutul Germaniei de putere economica mondiala, noul executiv va incerca sa ad