Comentariu. Inventivii şi escrocii nu au avut de pierdut de pe urma crizei economice. Din contră, au câştigat din nou. Bun venit în noul sistem financiar din umbră, o lume în care organismele de reglementare sunt nehotărâte iar bancherii sunt îndrăzneţi. „Vechiul” sistem din umbră, cel dinainte de a se sparge baloanele, înflorea datorită lichidităţilor mari şi regulilor puţine. Cel nou va fi mai puţin lichid dar va avea succes mulţumită multelor reglementări noi şi incomplete care vor caracteriza lumea post-criză.
Vechiul sistem financiar din umbră includea o gamă ameţitoare de instituţii - bănci de investiţii, brokeri, fonduri mutuale de pe piaţa monetară, fonduri de hedging, vehicule de investiţii speciale şi multe alte companii ultra-specializate. Aceste companii nu erau reglementate strict şi aveau capacitatea de a mobiliza mari cantităţi de bani chiar dacă nu aveau ele însele capitalul necesar pentru a-şi susţine adecvat supradimensionatele operaţiuni de creditare şi de tranzacţionare.
Cea mai mare parte a lor nu era ilegală şi, cu siguranţă, nu toate produsele sistemului erau toxice sau frauduloase. Multe împrăştiau riscurile, scădeau costurile şi deschideau oportunităţi pentru consumatori din întreaga lume. Dar, aşa cum ştim acum, sistemul financiar din umbră era şi un Vest Sălbatic, unde mişunau comercianţii de produse financiare ultracomplicate şi greu de înţeles, speculanţii imprudenţi şi chiar escrocii, în căutare de oportunităţi de a se îmbogăţi pe seama pariurilor făcute cu banii altora. (...)
Tentaţiile financiare şi portiţele legislative
Noul sistem financiar din umbră va fi diferit, din două motive principale. Primul, sub vechiul regim erau bani din abundenţă şi proiectele de toate felurile - inclusiv unele proaste - erau uşor de finanţat. (...) Desigur, în anii următori lichidităţile vor fi ma