Romania ar trebui sa profite de faptul ca este una din tarile care are unii dintre cei mai bine pregatiti specialisti IT pentru a avansa mai rapid in implementarea unor solutii IT&C, dar, pentru a reusi, administratia trebuie sa renunte la a porni totul de la zero, fara a tine cont de experientele altor guverne, crede Gerard Mooney, director general la nivel global pe segmentul solutiilor pentru educatie si mediul guvernamental in cadrul IBM, cel mai mare furnizor de servicii IT din lume.
"Romania nu trebuie sa aplice integral solutiile din alte tari - pentru ca e greu de crezut ca acestea s-ar potrivi conditiilor locale, insa ar trebui sa nici nu porneasca absolut totul de la zero, in conditiile in care poate identifica pasii potriviti uitandu-se la ceea ce au facut altii", a spus Mooney intr-un interviu pentru ZF.
Oficialul IBM, care urma sa aiba saptamana trecuta intalniri cu oficiali guvernamentali din Romania, sustine ca administratia ar trebui sa investeasca in primul rand in solutii IT, pentru a lua decizii in cunostinta de cauza. Ar trebui deci ca Romania sa investeasca intai in calculatoare, soft si consultanta inainte de a finaliza autostrazi la care se lucreaza sau despre care se vorbeste de ani de zile in Romania?
O autostrada nu este neaparat o solutie
"Nu sunt sigur ca ar fi mai bine ca Romania sa faca o autostrada in loc sa investeasca in IT si consultanta", spune oficialul IBM, care isi explica astfel alegerea: "Decat sa construiesti orbeste o autostrada, mai bine faci exact ceea ce trebuie pentru a rezolva problemele de trafic. O investitie intr-un sistem IT poate arata care sunt punctele nevralgice ale infrastructurii rutiere, unde apar blocajele si ce solutii se pot aplica pentru a reduce congestiile. O autostrada nu este neaparat o solutie".
Mooney raspunde de proiectele globale ale IBM pe segmentul guvernamental si d