In vreme ce in SUA propunerea presedintele Barack Obama de infiintare a unui sistem public de sanatate bazat pe asigurari obligatorii naste controverse, in Europa tot mai multe state, printre care si Romania, isi pun problema daca mai pot sustine un sistem care asigura servicii medicale pentru toti cetatenii.
In aceste conditii se ridica intrebarea ce model este mai eficient si spre ce directie ar trebui sa mearga statul? Pe plan local, insuficienta fondurilor pentru sanatate a determinat autoritatile sa prelungeasca termenele de plata pentru medicamente cu cel putin o luna, iar banii ramasi din acest an vor fi folositi pentru plata salariilor medicilor si ale personalului sanitar.
Statul a alocat in acest an 3,2% din PIB pentru sanatate, in timp ce cheltuiele anuale pe cap de locuitor sunt de 473 de dolari, una dintre cele mai scazute valori din Uniunea Europeana.
Fondurile pentru sanatate provin din cotizatii obligatorii atat ale angajatilor, cat si ale angajatorilor si sunt administrate de catre stat. Majoritatea covarsitoare a unitatilor sanitare sunt detinute de stat.
Daca in Romania statul se implica atat in strangerea cat si in administrarea fondurilor, alte state implica din ce in ce mai mult mediul privat.
Cum este in SUA
Sistemul de sanatate din SUA se bazeaza pe asigurari private si nu exista o obligativitate a angajatorului sau angajatului de a contribui la vreun fond de sanatate sau de a cumpara asigurari de sanatate.
Cu toate acestea, exista o "tendinta naturala" a companiilor de a include asigurarile in pachetul de beneficii oferit angajatilor. De regula, persoanele nu isi fac asigurari individuale, din cauza primelor lunare mari pe care trebuie sa le plateasca si care sunt de circa 200 de dolari pe luna.
In aceste conditii peste 15% din populatie (47 milioane de persoane) sunt complet neasigura