Cea mai bună pâine românească pe vatră se face cu făină din zonă şi fără conservanţi. Calităţile sale o recomandă pentru statutul de aliment protejat de Bruxelles. Faima pitei rumenite în cuptoare de cărămidă s-a dus peste hotare. Ungurii şi nemţii vin la Pecica, atraşi de gustul deosebit al pâinii ce-şi păstrează zece zile prospeţimea. „Oamenii din Pecica s-au pomenit din moşi-strămoşi cu pâinea împăturită sau cu pâinea rotundă pe masă, frământată după o reţetă numai de ei ştiută şi rumenită în cuptoare de cărămidă”, spune Marinela Petran, şefa Serviciului pentru Agricultură din cadrul Primăriei Oraşului Pecica, judeţul Arad.
Acum, pita de Pecica, făcută din grâul ce se recoltează doar din holdele din apropierea localităţii, candidează la titlul de produs tradiţional românesc, protejat în Uniunea Europeană (UE).
Doar patru brutării în tot judeţul
Ca să obţină protecţie de la Bruxelles, producătorii trebuie să se asocieze şi să întocmească o documentaţie în baza regulamentelor europene. În momentul de faţă, doar patru brutării din oraşul arădean fac acest produs.
Una dintre ele, SC Palmar Vali, al cărei patron este Valeriu Ţigu, a participat la ediţia din acest an a târgului de agricultură IndAgra, ce avut loc de curând în Capitală. Pâinea ce poate rămâne proaspătă timp de zece zile a putut fi gustată şi cumpărată la Pavilionul Produselor Tradiţionale.
Cuptor vechi din perioada interbelică
„Am cumpărat brutăria în 1997 de la Ioja Alexandru. El a pus în funcţiune primul cuptor din cărămidă prin anul 1925, între cele două războaie mondiale. Cocea aceeaşi pâine ca şi noi. Odată ce am cumpărat afacerea, am primit de la Ioja şi reţeta, veche de pe vremea dacilor”, susţine Valeriu Ţigu. Secretul pitei, pe lângă cantităţile de apă, drojdie, sare şi făină bine drămuite, este şi cel al c