Revenirea cresterii economice in 2010 in Romania va stimula si cererea de spatii logistice, in special din partea retelelor comerciale.
Potrivit unui raport trimestrial realizat de Jones Lang LaSalle, vom asista la o discrepanta intre cererea de spatii logistice si oferta, avand in vedere ca majoritatea dezvoltatorilor de parcuri logistice au stopat constructia proiectelor aflate in derulare sau propuse.
"Acest lucru va avea impact asupra pretului de inchiriere, care va ramane mai mult sau mai putin la acelasi nivel cu cel din trimestrul al doilea din 2009. Parcurile logistice sustenabile vor avea un mare impact atat asupra dezvoltatorilor cat si asupra chiriasilor", arata sursa citata.
Studiul mentioneaza faptul ca in primul semestru al acestui an nu s-au finalizat spatii logistice de anvergura. Stocul modern de spatii logistice este estimat la cca 950.000mp, cu 100.000 mp propusi spre finalizare in anul in curs.
"In comparatie cu anul 2008, oferta va fi reprezentata din unitati logistice de dimensiuni mai mici. La fel ca si in alte tari vest europeane, atat in Bucuresti, cat si in Romania se observa tendinta de comasare a spatiilor logistic pentru a eficientiza spatiile si a reduce costurile".
La capitolul chirii, raportul LaSalle arata ca pentru spatiile logistice moderne sunt estimate intre 4-4,5 euro/mp/luna, chiriile cele mai mici fiind obtinute in cazul unor tranzactii de inchiriere pentru suprafete logistice mari.
"In plus, la chiria spatiilor logistice se adauga costul serviciilor de intretinere - valoare destul de mica - si costul serviciilor de manipulare a produselor in cadrul spatiului de depozitare. Pe fondul cererii scazute de spatii logistice, dar si datorita reducerii drastice a viitoarei oferte, se asteapta ca chiria pentru spatiile logistice moderne sa varieze intre aceleasi li