„Pericolul fraudării alegerilor există. Este suficient ca în fiecare sat 30 de voturi să se canalizeze spre cine trebuie şi totul este rezolvat”, spune Francisc Pisek, fostul primar al unei comune din judeţul Salăj, care a pierdut, la „mustaţă”, alegerile locale din iunie 2008, în favoarea unui candidat PDL. Sursa: Mihai Șoica Lui Pisek i-au lipsit 22 de voturi ca să câştige un nou mandat de primar al comunei Plopiş, dar nu a fost să fie, spune el, deoarece alegerile au fost fraudate.
Deşi vreme de un an de zile a încercat din răsputeri să dovedească acest lucru, nicio instituţie abilitată nu l-a ajutat în demersul său. În seara turului doi de scrutin, Pisek a aflat că mai mulţi consăteni au votat de două ori şi a cerut să primească copii după listele electorale.
„Ăsta a fost singurul meu noroc de un an încoace de când mă chinui să demonstrez că s-au fraudat alegerile. Am făcut cerere şi mi-au dat copie după listele electorale şi aşa i-am prins”, spune Pisek. Astfel, el a aflat că 28 dintre consătenii lui au votat de două ori şi că persoane care nu se aflau în localitate la data respectivă figurau ca votanţi, deşi erau studenţi la universităţi din Cluj, Oradea sau Timişoara.
Comuna Plopiş, din judeţul Sălaj, are trei sate Plopiş, Făget şi Iaz. Francisc Pisek a fost candidat independent împotriva candidatului PDL Nicolae Cristea, cumnat cu preotul ortodox din comună. „Toţi au tras pentru Cristea”, mai spune Pisekm care a adăugat că după ce va pierde şi ultimului proces se va adresa Curţii Europene pentru Drepturile Omului. Preotul şi agentul de poliţie cu semnături duble
Pisek spune că cele mai multe semne de întrebare apar pe listele electorale din satul Iaz, unde în 28 de cazuri semnăturile sunt identice.
„La poziţia 16 apare Lucian Blaga, care este preot în satul Fizeş, cu o semnătură identică ca şi