Cele mai multe medicamente intrate pe piaţa românească anul trecut şi în primele luni ale acestui an sunt folosite pentru tratarea afecţiunilor sistemului nervos.
Numai în primul trimestru al acestui an, acest tip de medicamente a generat vânzări de 261,5 milioane de lei, fiind pe locul trei pe piaţa internă din acest punct de vedere. În funcţie de valoarea vânzărilor, medicamentele destinate cardiacilor au totalizat 377,7 milioane de lei, iar cele pentru afecţiunile tubului digestiv şi ale metabolismului 273,3 milioane de lei, potrivit datelor Cegedim.
În anul 2008 au primit autorizaţie de punere pe piaţă 931 medicamente, potrivit datelor furnizate evz.ro de Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM). În funcţie de grupa terapeutică din care acestea fac parte, cele mai numeroase au fost medicamentele destinate afecţiunilor sistemului nervos (290), bolilor cardiace (169), ale tractului digestiv şi metabolismului (82), precum şi cele destinate bolnavilor de cancer (71).
De asemenea, anul trecut au fost emise autorizaţii de comercializare pe piaţa românească a 65 de medicamente antiinfecţioase şi a 45 de medicamente destinate unor afecţiuni de tipul anemiilor severe, care pot apărea ca efecte secundare ale altor maladii, cum sunt cancerul sau SIDA.
Mai puţine medicamente noi
Spre comparaţie, în primele nouă luni ale acestui an au fost autorizate spre a fi vândute în România doar 807 medicamente, din care 256 sunt folosite în tratamente ale sistemului nervos, cele mai multe fiind destinate bolnavilor care suferă de Alzheimer.
De asemenea, un număr important de medicamente nou intrate pe piaţă sunt destinate cardiacilor, mai precis 160. Dintre acestea, o mare parte sunt folosite pentru reglarea tensiunii. Alte 108 medicamente ajunse în farmacii sunt folosite pentru tratarea bolilor care afectează