În apropierea parcului Cişmigiu, una dintre ultimele zone verzi ale Bucureştiului, se găseşte şi Palatul Universul, pe Strada Brezoianu. În urmă cu un an, noul proprietar al Universul SA dorea să ridice patru blocuri-turn într-o zonă protejată, atât Palatul, cât şi clădirile din jur, inclusiv Cişmigiul, fiind clasate ca monumente istorice. Treizeci de etaje de beton ar fi sufocat parcul.
Beneficiarul PUZ-ului este societatea comercială Universul, controlată de omul de afaceri american Johnatan Mann. Acesta a venit în România în 2001 şi a achiziţionat, în 2006, pachetul majoritar al tipografiei Universul din Bucureşti. Mann deţine mai multe afaceri imobiliare în Bulgaria şi republica Moldova.
În 2008, o primă variantă a "visului" imobiliar al omului de afaceri ce încălca mai toate regulile urbanistice ajungea pe masa consilierilor locali: patru blocuri-turn de jur-împrejurul parcului Cişmigiu. Planul urbanistic zonal (PUZ) care îşi dorea aducerea în legalitate a unor construcţii mamut a fost prezentat Comisiei tehnice de urbanism din cadrul Primăriei Capitalei. Pe atunci, preşedintele comisiei, Viorel Hurduc, a susţinut investiţia cu deja celebra formulă: turnurile îi vor ajuta pe bucureşteni să se orienteze în Parcul Cişmigiu. Blocurile mamut ar fi urmat să fie locuinţe rezidenţiale de lux, evitându-se eventuala formulă "spaţii pentru birouri". Astfel că, în opinia investitorului, traficul nu ar fi trebuit să devină o altă problemă în obţinerea avizelor ce îi legalizau proiectul. La acea vreme, Ministerul Culturii a cerut Primăriei Capitalei să nu aprobe ridicarea celor patru blocuri-turn într-o zonă protejată. "O asemenea construcţie nu se încadrează în zonă, în primul rând fiindcă strada Brezoianu este deja foarte aglomerată, iar ansamblul ar aduce şi mai multe maşini în zonă. În al doilea rând, parcul Cişmigiu este zonă protejată", explica A