După ani întregi în care autorii de graffiti „au pictat” cu spray mai toate clădirile Capitalei, iar artiştii de stradă au cerut în zadar spaţii „legale” de exprimare, Primăria Capitalei a a juns la concluzia că „graffiti a devenit un fenomen” care „afectează construcţii de valoare istorică, garduri, pasaje, staţii de metrou şi cabine telefonice, generând disconfort pentru po pulaţie şi aducând atingere imaginii urbanistice”. Sursa: EVZ
Drept urmare, consilierii generali au pus, ieri, în dezbatere publică - pe site-ul municipalităţii - un proiect de hotărâre ce reglementează această formă de artă, care se poate transforma deseori în acte de vandalism.
Proiectul ar putea fi a probat în şedinţa extraordinară a Consiliului de joi, 29 octombrie. Astfel, edilii propun interzicerea graffiti-ului realizat „fără acordul proprietarului de spaţiu de expunere”, lucru deja interzis însă prin Legea privind ordinea publică şi sancţionat cu amenzi între 100 şi 500 de lei.
Ca element de noutate, proiectul obligă autorităţile locale să creeze spaţii pentru graffiti în parcuri şi grădini publice, în 30 de zile de la aprobare. Pe lângă acestea, primarii de sector vor putea pune la dis po ziţie şi alte spaţii, în centrul oraşului sau în cartiere, în funcţie de solicitări.
Doar pentru talentaţi
Amatorii de artă urbană care-şi „fac de cap” prin Bucureşti salută proiectul şi aşteaptă materializarea lui. „Principiul e OK, spaţiile ni le dorim şi le cerem de câţiva ani”, spune Alexandru Ciubotaru, alias „Pisica pătrată”.
„Oricum, chiar şi cu spaţii, mulţi tineri vor continua să deseneze în locuri interzise, tocmai asta le dă satisfacţie”, spune „Pisica”. Acesta şi-ar dori însă ca şi artiştii să aibă un cuvânt de spus în a legerea „pereţilor” care pot fi coloraţi.
„Sunt multe locuri în care putem interv