Piata romaneasca de factoring are un potential mare de crestere, spun companiile specializate, in conditiile in care ponderea sa in Produsul Intern Brut este la jumatate fata de media europeana, iar tot mai multe companii aleg sa-si cesioneze facturile pentru a obtine lichiditati intr-o perioada in care accesul la linii de finantare clasice de la banci este limitat.
In Romania, piata de factoring reprezinta doar 1,5% din Produsul Intern Brut (PIB), comparativ cu 3% media la nivel european sau chiar 9-10% din PIB in tarile dezvoltate.
In Polonia, ponderea factoringului in PIB a coborat usor anul trecut, la 2,2%, in timp ce in Ungaria s-a mentinut constanta in ultimii ani, la 3,2% din PIB. Cea mai mare piata de factoring este in Marea Britanie, unde afacerilor jucatorilor din acest domeniu depasesc 10% din PIB.
Piata romaneasca de factoring s-a dezvoltat rapid in anii trecuti, pe masura ce numarul jucatorilor a crescut, insa afacerile lor cumulau doar 0,7% din PIB in urma cu doar trei ani.
Piata este dominata in continuare de banci, BCR, BRD si UniCredit Tiriac Bank detinand impreuna o cota de piata de 71%, potrivit datelor UniCredit. In acelasi timp, competitia incepe sa se intensifice, pe piata intrand recent portughezii de la Millennium Bank si grupul maltez FIMBank, care in parteneriat cu RomFactor urmeaza sa constituie o platforma care sa ofere servicii de factoring in Romania si Republica Moldova.
Piata locala de factoring a ajuns anul trecut la un volum de 1,97 mld. euro, in crestere cu 77% fata de 2007. Anul acesta, in ciuda potentialului ridicat de crestere, jucatorii se asteapta la o stagnare a valorii facturilor scontate, in conditiile in care companiile s-au concentrat mai mult pe managementul riscurilor si mai putin pe cifre de afaceri mari.
Cele mai multe cereri au venit in 2008 din partea companiilor din transporturi, c