Din resturi de textile, cânepă, piele sau câlţi artista a realizat de-a lungul anilor sute de păpuşi, toate rupte parcă din poveştile tradiţionale româneşti Până în 1989 Ştefania Crişan a lucrat la Magazinul Universal din Ţiglina. Se ocupa de aranjarea vitrinelor. Când treaba a început să “scârţâie” a fost nevoită să se reprofileze. S-a apucat de confecţionat păpuşi.
S-a înscris la Centrul Cultural “Dunărea de Jos” şi l-a cunoscut pe artistul Paul Buţa, care i-a propus să facă o clasă de artă populară, pentru a-i ajuta pe elevi să ducă tradiţiile populare româneşti mai departe.
A fost foarte încântată de idee, dar totul a rămas la stadiul de proiect din cauză că nu a fost sprijinită financiar de nimeni. Au urmat mai multe participări la Târguri de meşteri populari, organizate cu ocazia Serbărilor Galaţiului sau de Florii, care au făcut-o cunoscută în lumea artiştilor, dar şi în lumea iubitorilor de tradiţie populară autentică.
Expoziţii la Muzeul Satului
A ieşit prima dată din Galaţi în anul 2003, la un târg organizat la Curtea de Argeş. Un an mai târziu a participat la o tabără naţională de meşteşuguri populare la Piteşti.
“ Atunci am fost din partea Palatului Copiilor, pentru că nu eram înscrisă nicăieri. După acel târg, doamna Filofteia Pally – cercetător ştiinţific la Muzeul Satului de la Goleşti – m-a invitat la muzeul ei, de lângă Piteşti ”, povesteşte artista.
De atunci, în fiecare an, Ştefania este invitată la muzeul de la Goleşti să-şi expună păpuşile. Multe dintre ele au rămas obiecte de patrimoniu în acest muzeu.
“ Acum, ne-au promis că ne vor amenaja un spaţiu special la Muzeul Satului, de la Gârboavele, unde să ne putem vinde lucrările. Aşteptăm să vedem dacă se vor ţine de cuvânt ”, mai spune Ştefania Crişan.
Personaje din toate poveştile
De-