Un copil e o bucurie pentru orice familie. Însă pentru ca bucuria să fie completă şi pentru ca viitoarea mamă să aducă pe lume un copil sănătos, ea trebuie să ţină cont de mai mulţi factori, printre care şi alimentaţia.
Profesorul universitar doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), avertizează că, pentru ca o femeie să nască un copil sănătos, cel mai bine este să aibă grijă de toate obiceiurile sale de viaţă. "Este ideal ca un copil să vină pe lume ca dorinţă a ambilor părinţi, nu doar ca o consecinţă colaterală a actului sexual", afirmă profesorul Mencinicopschi. De aceea, "cu un an înainte de procreere ar fi bine ca ambii părinţi să-şi schimbe viaţa: să renunţe la alcool, la fumat şi mai ales să mănânce sănătos. Pentru că alimentele interacţionează cu genele noastre", mai adaugă profesorul.
În ceea ce priveşte regimul alimentar, este indicat ca, mai ales în prima parte a sarcinii, femeia să-şi asigure necesarul de fier, vitamina A, iod şi acid folic (vitamina B9). Profesorul avertizează că, dacă aceste substanţe nu sunt asimilate din alimente, ele trebuie administrate doar sub supraveghere medicală, întrucât atât carenţele, cât şi excesele fac rău. Astfel, vitamina A în exces (mai mult de 6.000 de UI) poate cauza malformaţii congenitale foarte grave nou-născutului, iar carenţa de iod poate provoca cretinitate.
Vitamina A poate fi obţinută din ficat şi din peşte, vitamina D din peşte oceanic gras, fierul din ficat de porc, rinichi, inimă şi ficat de vită, dar şi din piersici deshidratate, carne de vită, gălbenuş, stridii, nuci, fasole, sparanghel, melasă, în timp ce cerealele integrale sunt o bună sursă de vitamine din grupul B. Necesarul de iod poate fi asigurat din peşte şi din sare iodată.
Tot în prima parte a sarcinii este obligatoriu ca mama să se ferească de boli