Unul din trei purtători ai virusului HIV din Uniunea Europeană şi 70% dintre bolnavii din câteva ţări vecine, cum ar fi Ucraina, Moldova sau Rusia, nu ştiu că sunt infectaţi, ceea ce implică un risc crescut de transmitere a bolii, arată un document al Comisiei Europene, transmis de AFP.
Între 2001 şi 2007, în Europa, numărul de pacienţi infectaţi a crescut de la 1,5 la 2,2 milioane, dintre care 730.000 trăiesc în UE.
Proporţia populaţiei adulte, între 15 şi 49 de ani, infectată cu virusul HIV variază de la o ţară la alta, între 0,1% şi 1%. Franţa, Italia, Spania şi Portugalia se încadrează în rate destul de ridicate ale infectării, 0,4-0,5%, proporţie care ajunge la 1,3% în Estonia.
În afara UE, în Rusia, 1,1% din populaţie este infectată, iar în Ucraina se atinge un record de 1,6%. Aici situaţia este cel puţin îngrijorătoare, mai ales în condiţiile în care dintre cele 80.000 noi victime înregistrate în Europa în 2007, circa 55.000 sunt din Rusia şi Ucraina.
În partea de est a Europei, virusul se propagă cu predilecţie printre toxicomanii care îşi împart seringa. Este cazul unor ţări ca Ucraina, Belarus, Moldova, Letonia şi Polonia. În Uniunea Europeană, noile cazuri survin majoritar în urma relaţiilor sexuale, mai ales în Marea Britanie, Germania, Franţa. Spania, Portugalia şi Belgia.
"Un diagnostic tardiv conduce, de obicei, la un tratament tardiv şi, de aici, la reducerea speranţei de viaţă, la o calitate scăzută a vieţii şi la un risc crescut de trasmitere între parteneri", avertizeaă Comisia Europeană.