Din aur, argint sau gablonţuri, bijuteriile completează de cele mai multe ori o ţinută reuşită. Din nefericire, există şi reversul medaliei: bijuteriile ne pot îmbolnăvi. Bijuteriile ne pot provoca infecţii micotice (de la diverse ciuperci), bacteriene sau dermatite alergice.
Cum reuşesc nişte simple bucăţi de metal să ne afecteze sănătatea? Răspunsuri competente oferă medicul Afshin Hatami, medic specialist dermatolog la Spitalul Clinic de Urgenţă Elias din Bucureşti.
MODALITĂŢI DE TRANSMITERE
Specialistul spune că, deşi este destul de ignorat, riscul ca o persoană să se îmbolnăvească doar din cauza bijuteriilor este foarte posibil. "Dacă o persoană are o boală de piele şi împrumută o bijuterie unei prietene, aceasta se poate îmbolnăvi. Prin contactul direct al metalului respectiv cu pielea se pot transmite diverse infecţii micotice (ciuperci) sau chiar afecţiuni bacteriene", precizează doctorul Afshin. Micozele superficiale ale pielii, localizate în zona mâinii, provocate de diverse ciuperci, poartă numele de tinea manum. O astfel de micoză poate fi provocată pur şi simplu de la verighetă.
Tot de la bijuterii se pot transmite şi papiloame virale, produse de virusul papilomatos uman (HPV). Papiloamele virale, mici excrescenţe care apar, în general, în zona gâtului, sub sâni, la subraţ, se înmulţesc prin autoinoculare. Şi încă un amănunt pe care ni-l supune atenţiei specialistul nostru. Multe persoane cu papiloame în zona gâtului le pot transmite altor persoane prin gesturi simple. Se joacă cu lanţul de la gât, după care îl dă altei persoane şi astfel prin intermediul acestei bijuterii virusul este transmis.
"Numeroase paciente se plâng că au aceste papiloame chiar în zona în care poartă ceas, lănţişor sau inel. De aceea, după ce stabilesc diagnosticul şi îndepărtez papiloamele printr-o intervenţie cu laser, l